Kemikalieolyckor ökar under sommaren

Under sommaren ökar olyckorna där barn får i sig petroleumvätskor som tändvätska, lampolja och lacknafta kraftigt. I mag-tarmkanalen är vätskorna inte särskilt farliga, men kommer de ner i luftstrupen riskerar barnet en allvarlig kemisk lunginflammation.
- Vi har ett par mycket allvarliga fall per år, där man under sommaren får ta emot många samtal där just sådana här olyckor skett, det säger Jonas Höjer, läkare på Giftinformationscentralen i Stockholm till P4 Västmanland. Ofta är det ljuslyktor med olja i, lacknafta i öppna burkar eller tändvätska som glömts kvar vid grillen som ligger bakom. Att ge ett barn som fått i sig petroleumvätskor en matsked grädde eller glass är bra, men tvinga aldrig i barnet något - då riskerar det att kräkas i stället och då har man förvärrat situationen, förklarar Jonas Höjer. När barnet fått vätskan i lungorna är förloppet snabbt och tydligt med hosta, ibland kräkningar och trötthet, och då ska barnet snabbt komma under läkarvård. Mer information om gifter hittar du på www.giftinformation.apoteket.se/
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista