Facket kritiserar Västerås stad

Nu kritiserar facket hur Västerås Stad använder så kallad sommarsysselsättning. Bakgrunden är att några flickor i 16-årsåldern arbetat på McDonalds för 20-34 kronor i timmen - betalda av Västerås stad.

Det handlar om tre flickor i 16-årsåldern som arbetar på McDonalds på Erikslund för en lön på 20 respektive 34 kronor i timmen - en ersättning som de får från Västerås stad.

Kritiken kommer både från fackförbundet Kommunal och LO:s kampanj ”Facket i sommarland”.

De tycker inte att det här är någon bra sommarsysselsättning för unga.

- Om man ska bedriva någon slags sysselsättning för ungdomar i kommunal regi ska man inte skicka ut dem på kommersiella företag, säger Teresa Barrsäter, som jobbar med LO:s kampanj ”Facket i sommarland”.

Istället tycker hon att unga ska få jobb inom kommunen med att till exempel plocka skräp, och att kunna kombinera det med bad eller lek.

Hon tycker inte - som Västerås stads personaldirektör Eva Little - att kommersiella företag som tar emot unga på det här sättet gör en social insats.

- De här tjejerna säger att de gjort allt utom att stå i kassan. Det är någon som har rätt lön för det som ska göra det, och inte för tjugo kronor i timmen, säger Teresa Barrsäter till P4 Västmanland.

Fackförbundet Kommunal - som är Västerås stads motpart i fackliga förhandlingar - tycker också att sommarsysselsättningen använts på fel sätt.

Lars Gustafsson, sektionsordförande i Västerås, säger att arbetsuppgifterna och lönen inte har gått ihop för de här flickorna:

- Ska de göra det, då ska de ha löner som är satta för det jobbet. Och det är inte 20 kronor och 34 kronor i timmen. De ska ha bättre betalt!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".