Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många bönder i Västmanland lägger ner

Antalet mjölkbönder  i Västmanland har halverats de senaste fem åren. Från april i år gäller nya EU-regler som kan göra det ännu svårare för småbönder.

Europa har länge haft ett produktionsöverskott på mjölk och för att få bort överflödet slutade EU den första april i år att ge EU:s mjölkbönder bidrag för att producera mjölk. I stället kommer dagens mjölkbönder få ett tillägg till det så kallade arealstödet som bönder redan i dag får för att bruka sin jord. Men detta bidrag kommer de att få oavsett om de fortsätter att producerar mjölk eller inte.

Magnus Åstrand är kretsordförande i Arla Västmanland och även kommungruppsordförande i LRF Surahammar. Han tror att det indragna bidraget kommer att slå hårt mot den västmanländska mjölkproduktionen.

- Gårdarna kommer att bli mycket färre och större, säger Magnus Åstrand.

I dag finns det ungefär 110 mjölkbönder i Västmanland, för fem år sedan var siffran det dubbla.

Magnus Åstrand säger att en marknadsstyrd produktion i och för sig är bra, men att det inte bara handlar om mjölk. En minskad mjölkproduktion betyder färre betande kor och öppna hagmarker i Västmanland riskerar att växa igen. Magnus Åstrand är också rädd att mjölkproduktionen kommer att koncentreras till begränsade områden, vilket ökar miljöbelastningar på dessa platser, men också livsmedelstransporterna inom Sverige. Och redan i dag så kommer hälften av mejeriprodukterna som säljs i Västmanland från andra delar av landet.

Framför allt är Magnus Åstrand kritisk till att så mycket av en bondes tid går åt till att fylla i blanketter om EU-stöd och läsa på om nya Eu-regler.

- Ibland känns det nästan som om den huvudsakliga arbetsuppgiften är att sitta vid skrivbordet och får man någon tid över kan man alltid åka ut och utfodra djuren eller harva någon åker.

Det finns ännu inga siffror på hur många bönder som har slutat med sin mjölkproduktion sedan EU-bidraget drogs in. För att få ett tillägg till arealstödet i framtiden krävs nämligen att man producerar mjölk även några månader efter att bidraget upphört.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".