Kritiserad artist spelar i Västerås

Den jamaicanska reggaeartisten Buju Banton spelar på utestället Pluto i Västerås ikväll onsdag. Artisten har fått stark kritik för sina homofobiska texter där han uppmanar till att skjuta bögar i huvudet, hälla syra över dem och bränna upp dem.

- Jag tycker att det är helt förskräckligt att en sådan artist får uppträda i Sverige, säger Daniel Larsson som är med och driver Club Köping Arboga Kungsör som arbetar för ökad tolerans mot homosexuella, bisexuella och transpersoner i Västmanland.

Daniel Larsson får medhåll från Riksförbundet för Sexuellt likaberättigande. Deras pressekreterare Thomas Laurell säger till P4 Västmanland att organisationen är fullständigt emot att Buju Banton uppträder i Sverige.

Artisten ska också spela Stockholm på fredag där, enligt Svenska Dagbladet, arrangören Selam har skrivit ett kontrakt med Buju Banton att han inte får framföra några homofobiska låtar. Det tycker Daniel Larsson inte spelar någon roll.

- Jag tycker överhuvudtaget att man inte ska låta en sådan artist uppträda i Sverige i alla fall. För han har sin åsikt att man ska skjuta bögar. Jag tycker att Pluto som han ska uppträda på ska ställa in sin konsert.

P4 Västmanland har försökt få en kommentar från arrangören Pluto som har huvudansvaret för spelningen, men de har hänvisat till sin bandbokare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".