Stämning mot reggaefest

Samtidigt som förberedelserna inför Uppsala Reggaefestival pågår för fullt har en stämning mot arrangören Yared Tekeste inkommit till Uppsala Tingsrätt.

Festivalen har på fem år växt från en liten tillställning till den största i sitt slag i norra Europa, med över 10 000 besökare förra året.

Men trots att festivalen stoltserat med genrens allra största namn är det inte alltid musiken som stått i fokus. Främst har myndigheter klagat över det utbredda cannabisbruket medan entusiasterna utnämnt Uppsala till Sveriges reggae Mecca.

Bakom kulisserna har det funnits ett bråk mellan de två grundarna, Yared Tekeste och Sten Tjäder. Efter festivalen 2004 valde Tjäder att lämna organisationen och det skrevs då ett kontrakt som sa att Tekeste själv skulle driva festivalen gentemot att Tjäder skulle få en ekonomisk kompensation. Nu menar Tjäder att kontraktet har brutits och stämt Tekeste på flera hundra tusen kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".