Färre arbetslösa unga västmanlänningar

Enligt arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, juniprognos ser det allt ljusare ut på arbetsmarknaden. Speciellt när det gäller de unga. I Västmanland är nu 12, 1 procent av ungdomarna mellan 18-24 antingen arbetslösa eller aktiva inom något åtgärdsprogram - till skillnad mot 13 procent förra året.

Kauko Leppälä på Arbetsförmedlingen i Västerås, säger till Radio Västmanland att man i länet har anställt cirka 20 nya handläggare som bland annat ska jobba mer uppsökande: dels ska de träffa elever på skolorna för att informera vilka utbildningar som ger störst chans till jobb dels tänker de göra arbetsplatsbesök för att ragga praktikplatser.

AMS-chefen Bo Bylund är nöjd med utvecklingen - förra veckan meddelade han att långtidsarbetslösheten för ungdomarna är ”rekordlåg”.

Samtidigt lanserar nu AMS sitt stora nationella nollvisions-projekt som ska komma i höst. Visionen där är att ungdomsarbetslösheten helt ska elimineras - för detta ska arbetsförmedlingarna få extrarsurser. Med ”eliminering” menas dock inte att alla ungdomar förväntas få vanliga arbeten:

- Det inbegriper också de som går en utbildning eller är aktiva inom någon åtgärd säger Kauko Leppälä.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".