Blivande blodgivare?

Blodbanken för hundar söker fler givare

Det är inte bara människor som ger blod. I Västmanland finns det 45 hundar som regelbundet besöker Regiondjursjukhuset i Strömsholm för att ge blod.

Men det behövs fler donatorer.

- Vi försöker hela tiden ha tillräckligt med blod, men vi behöver hela tiden tillskott av nya givare för av sjukdom och ålder måste vi pensionera vissa hundar, säger veterinären Andre Rowe, som var med och startade hundblodbanken som är under ständig uppbyggnad.

Hunden får nämligen av hälsoskäl inte vara mer än åtta år gammal. Andra regler är att en blodgivande hund inte få ha varit utanför Sverige, detta på grund av risken för utländska sjukdomar. Hunden får heller inte ha haft valpar och ska helst väga minst 28 kilo. Viktgränsen är satt av praktiska skäl. Påsarna för blodet är av en viss stolek och det är svårt att ta tillvara på den lilla mängd blod som en småhund kan ge.

Annars går blodtappningen till på ungefär samma sätt som när man tar blod från människor.

- De ligger ned i stort sett av egen fri vilja. Vi tar ifrån ett annat blodkärl, men det är samma mängd blod i samma slags påsar. Så skillnaden är inte jättestor. En skillnad är att vi får läsk och bullar och hundarna får grisöron som godis.

Men något som skiljer hundar från människor är att det finns minst sex olika hundblodgrupper. Vad som också är annorlunda är att blodgruppen inte spelar så jättestor roll.

- En viktig skillnad från oss människor är att hundarna oftast tål en blodtransfusion utan problem vara sig det är från samma blodgrupp eller en annan blodgrupp.

Hundras spelar heller ingen roll. Det är alltså inte ovanligt att en schäfer ger blod till en chihuahua.

En hund kan ge blod så ofta som var tredje vecka, men en gång i kvartalet är vanligast.

Lotten Gabrielsson från Västerås och hennes hund Sintai är och lämnar blod för sjuttonde gången.

- Man tänker på sin egen hund, om det kan bli någonting kan ju han behöva blod och då är det bra om man kan hjälpa andra hundar, säger Lotten Gabrielsson.

Hundblodbanken på djursjukhuset i Strömsholm har funnits sedan 2001, och i dag har de flesta stora djursjukhus i Sverige också blodbanker för hundar. Det finns inga blodbanker för katter eftersom det är riskfyllt att tappa dem på blod då de oftast måste sövas för att ligga still. Däremot håller djursjukhuset i Strömsholm på att att bygga upp ett register så att de kan ringa in blodgivande katter i akutfall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".