"Vi har inte lämnat ut provsvar på 30 år"

Chefen för kemiska laboratoriet på Centrallasarettet i Västerås svarar nu på kritiken från Socialstyrelsen, efter att ha nekat en patient att få ut sitt eget provsvar.
I förra veckan blev en patient som lämnat prover på kemiska laboratoriet vid Centrallasarettet i Västerås nekad att hämta ut sitt provsvar. Patienten fick beskedet att det skulle ta två dagar innan svaret kunde faxas, och då inte till patienten själv, utan till den behandlande läkaren. Knut Mårfelt, jurist på Socialstyrelsen i Örebro, säger till P4 Västmanland att laboratoriet gjort fel. Enligt honom ska det räcka med att en patient tar sig till laboratoriet och där kan legitimera sig för att provsvaret ska lämnas ut. Enligt Rosanne Forberg, chef för det kemiska laboratoriet i Västerås, har man inte känt till att patienter har rätt att få ut sina egna provsvar. - Vi lämnar aldrig ut provsvar till patienten själv. Det har vi inte gjort under de 30 år jag har arbetat på laboratoriet, säger Rosanne Forberg till P4 Västmanland. Nu ska laboratoriet kontakta Socialstyrelsen och ta reda på vilka regler som gäller.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".