Vill gärna ha fler sökande

Färre antagningsbrev än vanligt

I dagarna kommer antagningsbeskeden till de som sökt in till högskolan i höst, men det är färre brev än vanligt som skickas ut.

I hela landet har antalet ansökningar till de långa programmen minskat med tio procent, något som också Mälardalens Högskola märkt av, men där är minskningen inte lika stor. 

- För vår högskola tyckte vi att det var väldigt glädjande att vi hade mindre nedgång, ungefär fem procents nedgång. Det minskade ifrån 2 589 till 2 705, säger Clas Nordin, avdelningschef på Studentcentrum vid Mälardalens Högskola.

Men högskolan har ändå lediga platser på 45 program och på hela 258 kurser - och då är inte de inställda utbildningarna och kurserna inräknade.

Är det inte lite väl många lediga platser?

- Jo, det tycker vi också. Det hade naturligtvis varit allra bäst om alla platser var fulla och det hade funnits studenter som stod och väntade på att komma hit, säger Clas Nordin till P4 Västmanland.

Men någon strategi för att få fler sökande nästa år finns inte.

- Inte någon uttalad strategi, men vi har en ny rektor som engagerar sig väldigt mycket i rekryteringsfrågorna så det kommer förmodligen utmynna i en mer genomtänkt strategi än vad vi haft innan.

Det finns också flera utbildningar med många sökande, exempelvis sjukskötske-, sjukgymanst- och beteendevetarprogrammen.

Till påbyggnadsutbildningarna i olika ämnen har antalet ansökningar ökat från förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".