Ryanair drar ner trafiken från Sverige.

Ryanairs motiv ifrågasätts

Det var inte miljöavgiften på flyg som låg bakom lågprisflygbolaget Ryanairs nedläggning av trafiken till London från Västerås flygplats.

Den ökande konkurrensen inom lågprisflyget och att Ryanair tappar i popularitet bland resenärerna är de egentliga anledningarna.

Det skriver nättidningen ”Näringsliv 24”.

Tidningen, som är Svenska Dagbladets och Aftonbladets affärssajt på nätet, hänvisar till en marknadsundersökning som gjorts av analysbolaget Nordisk Media Analys, NMA. 

Enligt den sjunker Ryanairs popularitet, framför allt bland unga människor när det gäller förstaval av flygbolag.

Dessutom har konkurrensen från nya lågprisbolag förändrat marknaden. Även SAS har numera lågprisalternativ.

Enligt en annan källa, konsultfirman MacKinsley, hade lågprisflyget 2004 en marknadsandel på 23 procent i Stockholms-området, vilket är den fjärde högsta andelen i Europa. Sannolikt är tillväxtmöjligheterna därmed små i Stockholmsområdet.

Ryanair har alltså skäl att söka sig till nya, ännu ej exploaterade, marknader för lågprisflyg.

Ryanair tillbakavisar detta. Redan vid presskonferensen i tisdags sa vice vd Michael Cawley att de linjer som ska läggas ner inte är olönsamma linjer.

Till ”Näringsliv 24” säger Nordenchefen Lotta Lindqvist-Brosjö att ett större utbud på marknaden av lågprisflyg naturligtvis ger fler valmöjligheter för resenärerna.

Däremot menar hon att Sverige fortsatt är en god och lönsam marknad och att Ryanairs kundundersökningar visar att deras resenärer är nöjda.

Från Ryanairs sida är motivet till den neddragna trafiken fortsatt den höjda flygskatten, enligt nättidningen ”Näringsliv 24”.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".