Missnöje bland kommunanställda i Fagersta

Pressade scheman gör kommunanställda i Fagersta stressade, visar en enkätundersökning gjord av kommunen. Men biträdande socialchefen vill förklara stressen med att det har varit stora förändringar inom Fagerstas äldreomsorg.

Fagersta kommun har undersökt hur de kommunanställda trivs med jobbet. Det är första gången som kommunen genomfört en sådan här undersökning.

Hur man trivs beror till stor del var inom kommunen man arbetar. Mest missnöjda är personalen inom Räddningstjänsten och Socialförvaltningen.

Bland dem som arbetar med vård och omsorg klagar så många som två av tre på att de dagligen känner sig stressade - bland annat därför att kommunen sparar in på vikarier.

Biträdande socialchefen Martina Nordin förklarar detta med att det har varit stora förändringar inom Fagersta äldreomsorg; exempelvis har man byggt om Malmens serviceboende under flera etapper, för att slippa evakuera vårdtagare.

Ulrika Heydeck, som arbetar inom hemtjänsten i Fagersta, håller i viss mån med om att förändringarna påverkat.

Men samtidigt tycker hon inte att just dessa förändringar är enda skälet till det missnöje som kom fram:

- Stressen och otillräckligheten finns ju kvar. Man ska hinna med så mycket och klara av flera människors arbete eftersom man sparar in på vikarier.

- Vi känner oss ledsna över att bara springa snabbt in och ut hos de gamla och inte kunna ta oss tid för dem, när vi kanske är de enda människor de träffar, säger Ulrika Heydeck till P4 Västmanland.

I höst ska arbetet med att förbättra för de kommunanställda i Fagersta sätta igång. Kommunledningen har avsatt 5,7 miljoner kronor till detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".