Norbergs kommun vill se förnybara bränslen på bensinstationerna

Kommunen vill se förnybara bränslen i Norberg

Norbergs kommun vill att bensinmackarna i kommunen skaffar etanol eller biogas. Sedan april i år finns en lag som gradvis tvingar tankställen i Sverige att ha förnyelsebara bränslen till försäljning.

- Jag har försökt att få upp etanol hit. Hydro som har Uno-x hade bara två ställen i Sverige som har etanol, en i Stockholm och en i Göteborg. Jag får nog vänta länge innan jag får etanol. Man är så liten, och ska nästan vara glad att man får bensin upp hit överhuvudtaget känns det som, säger han.

Juhani Härkönen och hans kollegor får seg respons från bensinbolagen. Men den nya lagen från april i år, kräver att alla tankställen som årligen säljer mer än 1000 kubikmeter bensin eller diesel senast om fyra år har en pump med förnyelsebart bränsle. Säljer man över 3000 kubikmeter per år måste pumpen finnas på plats innan mars nästa år.

Och lagen har effekt på Juhani Härkönens leverantör.
- De sa att om det blev en lag att varje station måste ha, då kommer jag få det datumet det är sagt att det ska vara, säger Juhani Härkönen.

Kommunstyrelsens ordförande i Norberg, vänsterpartisten Kent Persson är glad över Juhanis insatser, och han tror det här kan skapa reaktion bland bensinbolagen.
- Om det blir konkurrens kommer de andra oljebolagen följa efter, säger han.

Och han lovar att den station som blir först i Norberg med att satsa på förnyelsebara drivmedel kan räkna med kommunen som en storkund.
- Givetvis blir det så, säger Kent Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".