Villkorat stöd för gasledningen i länet

Västmanlands ornitologiska förening vill inte att gasledningen stör fågellivet i Västerfärnebo. Västerås vill skydda kulturmiljön i Svartådalen och Surahammar tillåter inte en passage genom ett grundvattenskyddat område, det står klart efter projektering och remissrundor med bland annat med berörda kommuner och länsstyrelsen.

Energikoncernen E.ON som planerar för bygget av gasledningen har valt ett huvudstråk för den tänkta dragningen av naturgasledningen och den exakta sträckningen ska väljas efter fortsatt samråd med alla remissinstanser.

I Västmanlands län berörs kommunerna Fagersta, Norberg, Sala, Hallstahammar, Surahammar, Västerås och Köping.

Ur remisssvaren kan bland annat nämnas att Västerås vill att hänsyn tas till de kulturmiljövärden som finns i Svartådalen och att Surahammar tillåter inte en passage genom ett grundvattenskyddat område öster om Strömsholms kanal.

Även Västmanlands ornitologiska förening har haft synpunkter på bygget. Bland annat vill man inte ha ledningen byggd i närheten av sjöarna Gorgen och nötmyran som finns i närheten av Västerfärnebo

Till hösten 2007 hoppas E.ON lämna in en ansökan om tillstånd för att bygga gasledningen och man räknar med att börja bygga tidigast 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".