Mambo, gambo, turbo eller dumbo?

Allt färre svenskar lever tillsammans i kärnfamiljer. På Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet har man därför samlat in en mängd nya ord för att beteckna olika boendeformer.
- Utvecklingen går fortfarande alltmer mot små ensamhushåll, men också mot mer splittrade boendeformer där man bor på olika håll i olika konstellationer, säger institutets prefekt Bengt Turner. Lite som ett skämt gjorde Institutet för bostads- och urbanforskning en enkät, där man bad om förslag på nya namn på de olika boendeformerna. Orden skulle sluta på -bo. Ett urval av de nya orden: Turbo = par som turas om att bo med barnen Mambo = vuxet barn som på grund av bostadsbrist bor med mamma Krylbo = styvfamilj där det kryllar av egna barn och andras ungar Gambo = vuxet barn som bor ihop med mor- eller farföräldrar Dumbo = par som borde flytta isär, men som är för dumma för att inse det ********** Vill du läsa all nya bo-ord kan du besöka institutets hemsida www.ibf.uu.se, klicka på "Bo-ord"
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".