Inget förbud mot giftig biltvätt i länet

Många biltvättar sker över bar mark, och släpper ut giftiga ämnen i naturen. Av Västmanlands elva kommuner har ingen rapporterat något förbud för att tvätta bilen i det fria.

I Sverige utförs varje år 30 000 biltvättar och så många som varannan bilägare väljer att tvätta bilen hemma i trädgården eller på gatan istället för att åka till bensinstationens speciella tvätthallar. Vilket betyder att många farliga miljögifter rinner rakt ned i dagvattenbrunnen. Gifter så som bly, krom, nickel och ftalater som har en hormonstörande påverkan.

En ny undersökning visar dessutom att många av Sveriges kommuner tillåter biltvätt utomhus utan några restriktioner alls.

Av Västmanlands 11 kommuner svarade endast fem på enkäten. Av dessa kommuner har ingen något förbud. Inger Karlsson på Miljöförvaltningen i Västerås säger att det är inte finns lagstöd i miljöbalken för att förbjuda biltvätt på garageuppfarten. Istället väljer de flesta kommuner att, precis som Västerås, starkt rekommendera att bilisterna åker till bensinstationerna för att tvätta bilen.

Den som vill tvätta bilen på ett miljövänligt sätt kan gå in på sin kommuns hemsida för att få tips om hur man ska göra. Har den egna kommunen ingen rekommendation kan man gå in på hemsidan hos Håll Sverige Rent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".