Fler skadade djur på sommaren i länet

Omkring 15 procent fler djur kommer till Strömsholms djursjukhus under sommaren än under övriga årstider. Att djur skadar sig mer på sommaren beror mer på människornas vanor är på djurens. Människor är mer ute med sina djur i skog och mark under sommaren och därför är risken större att en olycka inträffar.

Under sommaren är det bråda dagar på Regiondjursjukhuset i Strömsholm. Biträdande chefsveterinär Martin Rapp beräknar att sjukhuset får in cirka 15 procent mer djur under sommaren än under övriga årstider.

- Dels så fungerar vi som ett remissjukhus och har öppet 24 timmar per dygn och sen så är det många lokala veterinärer som stänger under sommaren på grund av semester och liknande, så vi har väldigt mycket att göra under sommaren, säger Martin Rapp till SR Västmanland.

På sommaren behandlar sjukhuset cirka 100 patienter om dagen. Patienterna är husdjur, främst hundar och katter, men även smågnagare och tropiska djur. Själv har Martin Rapp behandlat allt ifrån getter till skrivit ut medicin till akvariefiskar.

Att djur skadar sig mer på sommaren beror mer på människornas vanor är på djurens.

Människor är mer ute med sina djur i skog och mark under sommaren och därför är risken större att en olycka inträffar.

- Vi har rätt mycket benbrott, frakturer och sårskador. I år har vi haft väldigt mycket ormbett också.

Sen finns det mer ovanliga åkommor. Som till exempel vattensvans som är en form av muskelinflammation. Det drabbar hundar som är ute och simmar för mycket och överanstränger sig.

- Det som händer är att de får förskräckligt ont i sin svans, den blir nästan som förlamad.

Vad ska man då tänka på som djurägare under sommaren? Martin Rapp poängterar hur viktigt det är att inte lämna kvar sitt djur i bilen.

- Det går otroligt fort för en hund att få värmeslag när den sitter instängd i en bil.

Och det är inte alls ovanligt att hundar dör av värmeslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".