Trendkänsliga investerare lägger pengarna på granskog

Priset på skog stiger kraftigt

Under den senaste tiden har det talats mycket om att priserna på bostäder har ökat, men även priserna på Jord- och skogsbruksfastigheter har stigit kraftigt. I snitt kostar en fastighet 30 procent mer nu än vad den gjorde för två år sedan.

Mats Mungsgård är fastighetsmäklare i Västerås med specialinriktning på gårdar säger att det framför allt är skogsfastigheter som är populära.

- En del sätter pengarna på börsen andra sätter den på skogen. En del väljer nog i dagens läge att sätta en del av sitt kapital i skog i stället för i aktier för att ha en större säkerhet. Oavsatt räntenivåer, oljepriser, börskrascher så växer skogen varje år, säger Mats Mungsgård.

Det är alltså inte bara bönder och skogsbrukare som köper skog. Skog har blivit allt mer attraktivt för dom som har pengar att investera. Mats Mungsgård tror att skattefördelarna är en av orsakerna till det stora ökade intresset.

Har en privatperson pengar på banken betalar den 1,5 procents förmögenhetsskatt på den del av sina tillgångar som överstiger 1,5 miljoner kronor. Köper man en jord- eller skogsbruksfastighet räkans endast eventuella byggnader och omringande tomt in i förmögenheten, värdet av skogs- och jordbruksmarker beskattas inte.

Skogsfastigheter är som sagt mer populära än jordbruksfastigheter. Efter stormen Gudrun har skog blivit en bristvara med högre priser som följd. Det är också lättare att sköta en skog än ett jordbruk, om inte själv så med inhyrd hjälp.

- Ett jordburk, det kräver lite mera. Det ska brukas och man ska kanske ha en produktion och att starta upp en produktion i dag är oerhört kostnadskrävande. Det kräver stora arealer och stora maskinella insatser.

Jordbruken är också till stor del beroende av Eu:s jordbrukspolitik.

- Priserna styrs till en stor del av de Eu-bidrag som utgår på marken, och de är ju under avveckling under en sjuårsperiod nu, och det kommer naturligtvis att påverka priserna negativt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".