Västeråsare bland de första evakuerade

I morse landade det första planet på Arlanda med svenskar som evakuerats från Libanon på grund av den uppblossade konflikten i området.

Bland dem fanns fyrabarnsfamiljen El Zein från Västerås. De befann sig i Beirut för att hälsa på farmor och farfar, som bor nära den nu beskjutna flygplatsen i staden.

När oroligheterna eskalerade hyrde de en bil och körde till Syrien. Resan till gränsen tog tolv timmar, beroende på alla bombhål i vägbanan och söndersprängda broar. De nådde Damaskus natten mellan lördag och söndag och var de första svenskarna från Libanon som nådde den svenska ambassaden där.

- När vi kom fram till ambassaden var det stängt. Vi var mycket besvikna i början. Vi bankade på dörren och vägrade gå därifrån. Då hämtade man ambassadpolisen och vi fick hjälp att kontakta personalen, säger Fadi El Zein från Västerås.

När familjen ringde ambassaden från Libanonn hade de fått rådet att ta sig dit på egen hand. När man sedan fick kontakt med ambassadepersonalen fick familjen bra hjälp enligt dem själva.

- Jag inte om jag kommer att funka normalt när jag kommer hem. Jag vill bara hem och ringa Beirut och kolla så att alla mår bra, säger Fadi El Zein.