Få nya friskolor trots stort intresse

Bara en fjärdedel av de 16 friskolor som förra året signalerade att de ville starta i Västmanland kommer att sätta igång när höstterminen börjar.
Rotundaskolan i Västerås utökar som planerat med högstadium och Waldorfskolan startar grund- och gymnasiesärskola för ett litet antal elever. I Fagersta startar Västanfors-Västervåla kyrkliga samfällighet en förskoleklass och en årskurs ett. Sedan kommer skolan öka på med en årskurs varje år till och med sexan. Någon gymnasieklass blir det alltså inte till hösten. Gymnasieklass blir det däremot för InfoKomp i Västerås, där 28 elever börjar i höst. Ingen gymnasieskola heller i Entreprenörsutbildningars regi i Heby, eftersom elevintresset var för dåligt. Planerna är nu nedlagda tills vidare. Några friskolor i Västerås skjuter upp skolstarten till nästa höst: grundskolan Törnskogen Utbildning och grund- och förskolan Sverigefinska skolan. Engelskspråkiga Internationella engelska skolan fick först avslag på sin ansökan men räknar nu med 180 elever i årskurs 6-9 hösten 2003. Viljan i Ramnäs startar eventuellt sin gymnasieklass för elever med aspergers syndrom till höstterminen nästa år. Fryxellska skolan ska inte och har heller aldrig ansökt om att starta internationell gymnasieklass.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".