Stora pengar till privata vaktbolag

De svenska kommunerna betalade under förra året över 200 miljoner kronor för tjänster från privata vaktbolag. Samtidigt anser många kommunalråd att de betalar för tjänster som polisen egentligen borde utföra. Det framgår av en undersökning som Polisförbundet har gjort.
Fem av Västmanlands elva kommuner har svarat på Polisförbundets enkät, där man frågat hur mycket kommunerna betalat till privata vaktbolag för bevakning av till exempel skolor, dagis och kommunägda hus. Och av dem är det Arboga som lägger ner mest kommunala skattepengar på privata vaktbolag. Förra året betalade Arboga 180.000 kronor. Men räknat per kommuninvånare så var det Kungsör som betalade mest för privata vakttjänster - över 17 kronor per invånare och sammanlagt 141.000 kronor. Hallstahammars kommun lade förra året ner 171.000 på privata bevakningstjänster och dessutom betalade det kommunala bostadbolaget, HFAB, 252.000 för bevakningen. Fagersta kommun betalade 40.000 för vakttjänster medan Noberg däremot, inte köpte några tjänster alla från privata vaktbolag. Enligt Polisförbundets ordförande Jan Karlsen visar resultatet en tydlig förändring på vad medborgarna är villiga att betala för att uppnå en tryggare samhälle. Enligt honom handlar det i förlängingen om ett val mellan som han säger den demokratiska polisen i allmänhetens tjänst eller en privatiserad ordningsmakt. Polisförbundet har också frågat kommunalråden om vad de anser om att kommunen köper in tjänster från privata vaktbolag. Bland andra Arbogas kommunalråd, P-O Nillsson, säger att Arboga kommun köper tjänster från privata vaktbolag som egentligen borde kunna utföras av polisen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".