Nödradio blockeras av båtägare

Ägare till fritidsbåtar glömmer ibland att stänga av sin kommunikationsradio. Det leder till att de kan blockera kanal 16 som är nödkanalen kring till exempel sjöar och farvatten som Mälaren och Hjälmaren.

- Det är jävligt irriterande, säger Lars Eklund som är räddningschef på Svenska sjöräddningssällskapet i Trosa.

Kommunikationsradion på båtar sänder på VHF-bandet, radiofrekvenser av vissa våglängder. Via radion sänds information om kustväder och om sjöräddning pågår. Det går också att ringa via radion.

Kanal 16 är nödkanal och används bland annat vid nödanrop eller vid uppmaning att slå om till en trafikkanal på grund av till exempel svåra väderförhållanden. Sedan två år är det tillåtet att ha en radio utan tillstånd men vill man använda den krävs att man har ett VHF-certifikat och tillstånd från post- och telestyrelsen. Men trots det finns det inga kontroller på om de som använder VHF-radion har certifikat och tillstånd.

Enligt Lars Eklund på sjöräddningssällskapet är det många som saknar tillstånd och certifikat. Det menar han leder till okunskap kring hur radion ska användas och därför ökar risken till blockeringar och störningar på kanal 16.