"Det här är en påminnelse som vi måste ta till oss"

I morse berättade vi att få partier satsar extra på att nå ut till de 2 000 västmanlänningar som i höst får rösta i sitt första riksdagsval, efter att de blivit svenska medborgare sedan förra valet.

Ett parti som inte gjort någon satsning är Vänsterparitet. Juha Rundgren, partiets distriktsstyrelseordförande i Västmanland, själv nybliven svensk medborgare och förstagångsväljare, är självkritiskt.

- Ärligt talat, vi har ingenting i vår planering. Det här är en påminnelse som vi måste ta till oss och tänka på från den 18 september när nästa valrörelse börjar, säger Juha Rundgren till P4 Västmanland.

Hur kommer det sig att ni glömde dem i den här valrörelsen?

- Ja, det är en bra fråga. Framför allt jag som själv hör till målgruppen på många olika sätt. Jag har inget svar på det. Det enda jag kan säga är att vi ska försöka bättra oss.

Men varför är det egentligen viktigt att politikerna satsar extra på att nå ut till nyblivna svenska medborgare? Vad är det som skiljer en som är förstagångsväljare på grund av ålder från en som är förstagångsväljare på grund av nytt medborgarskap?

Juha Rundgren säger att det delvis handlar om integrationsarbete.

- Det som är viktigast när man blir svensk medborgare och partierna söker upp en är att man känner delaktighet. Känslan av delaktighet, känslan av sammanhang och samhörighet som är så oerhört viktig för demokratin.

Men hur ska man då göra för att folk ska känna sig mer delaktiga?

- Ansvaret ligger hos oss etablerade politiska partier att vi bjuder in. Jag vet att till exempel Somaliska föreningen i Västerås tog ett väldigt bra initiativ. De skickade inbjudan till samtliga partier och talade om just att ”om ni kommer till oss så känner vi kanske större delaktighet”.