Ny politisk allians i Arboga

På måndagen utmanade moderaterna, kristdemokraterna och folkpartiet framförallt socialdemokraterna om makten i Arboga.

De tre partierna har bildat Arboga-alliansen i avsikten att vara ett nytt alternativ för väljarna i kommunen.

- I arboga har utvecklingen totalt avstannat. Befolkningen minskar, butiker stänger, företag lägger ner och flyttar härifrån. Vi ser att det behövs ett nytt alternativ för att vända utvecklingen, säger Jonas Stenzelius, Kristdemokraterna i Arboga.

Det som kan vara förvånande är att Folkpartiet som just nu är i koalition med Centern och Socialdemokraterna och styr Arboga, helt enkelt byter samarbetspartner inför höstens val. - Vi ser att vi har fler gemensamma beröringspunkter och en gemensam vilja, just det, en vilja att utveckla Arboga istället för att stagnera, som vi uppfattar att socialdemokraternas politik gör, säger Anette Gerhardsson, vice ordförande Folkpartiet i Arboga.

Olle Ytterberg, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Arboga säger till P4 Västmanland att han har svårt att förstår hur folkpartiet ska klara att sitta på två olika stolar, dels i styrande koalition med socialdemokraterna och centern och dels bedriva valrörelse som oppositionsparti.

Olle Ytterberg berättar vidare att man nu får ta en diskussion internt inom partiet och tillsammans med övriga i koalitionen, diskutera Folkpartiets beslut.