Dykare undersökte raserade hamnpiren i Västerås

Det är ännu inte klarlagt varför piren i småbåtshamnen i Västerås rasade samman.

På onsdagen dök dykaren Jonas Persson på platsen.

Han kunde konstatera att nästan alla betongpålar som höll uppe piren hade gått av, men VARFÖR de gått av är fortfarande en obesvarad fråga.

- Det vet vi inte, utan det får utredningen utvisa, säger Jonas Persson. Utredningen är klar om några veckor. På onsdagenundersöktes också bottnen runt piren med hjälp av olika tekniska apparater. Resultatet för den undersökningen är ännu inte klara, men en orsak till pirraset kan vara bottenförändringar, det vill säga att bottnen såg annorlunda ut när piren byggdes. Många undrar säkert om pirraset kunde har förebyggts.

- Det är svårt att förutse sådant här och efter vad jag har hört hände raset inte under extrema förhållanden. Om det hade rasat vid ett vårflöde hade det kunnat vara vattentryck som hade gjort det, men det är svårt att säga vad som har utlöst det. Men om ett pirras är svårt att förutse, borde västeråsarna vara rädda för att det kan hända igen? Det tycker inte Jonas Persson.

- Det är ju ytterst sällan som det händer sådana här saker så det tycker jag inte att man ska vara. När en bro rasar till exempel så är det yttre påverkan, då blir den påkörd och att det är sällsynt att den rasar på det här sättet. I går döks det också vid en annan intilliggande pir i småbåtshamnen, men den såg bra ut, enligt Jonas Persson.