Myggbekämpning börjar på lördag

I helgen drar myggbekämpningen i Österfärnebo och Gysinge igång igen. På lördag ska en besprutning med det biologiska bekämpningsmedlet BTI genomföras i dom våtmarker där mygglarverna just nu frodas.
Vattnet har stigit i våtmarkerna kring samhällena i Österfärnebo och Tärnsjö och varierar nu mellan några centimeter och några decimeter. Och det räcker för att mygglarverna ska piggna till. Det har nu kläckts larver i stor omfattning, det säger Jan Lundström, försöksledare för myggbekämpningsprojektet i nedre Dalälvsområdet. Enligt honom innebär besprutningen ingen fara alls för människor eller djur. Man behöver inte hålla sig inne under besprutningen och inte heller naturen ska enligt planerna påverkas. Men man har ett kontrollprogram som utförs samtidigt som besprutningen för att se om man kan hitta några effekter på naturen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".