Byggbolaget behöll 7000 kronor för avbokad lägenhet

Västeråsaren Titti Rönnefalk ifrågasätter byggbolaget JM:s sätt att behålla en del av bokningsavgiften för nyproducerade lägenheter.

Titti Rönnefalk och hennes man tecknade sig i våras för en ny bostadsrätt i Västerås, men när räntorna höjdes och kalkylen inte höll, beslöt man sig för att hoppa av.

Men JM behöll en tredjedel, 7000 av bokningsavgiften på totalt 20 000 kronor.

En avgift som är väldigt dyr, det tycker Titti Rönnefalk.
- Man säger att det ska vara en administrationsavgift, vilken jag tycker är väldigt dyrt, med tanke på att man ringer och bokar en lägenhet, man träffas för att titta på en planritning och sedan ringer vi och säger nej tack, för att vi inte tycker att de ekonomiska kalkylerna höll.

JM:s kontaktperson i Västerås, Ingrid Antonsson, vill inte uttala sig i ärendet utan hänvisar till JM:s jurist. I Dagens Nyheter har JM:s jurist sagt att det är rätt att behålla en del av summan i administrationsavgift.

Titti Rönnefalk har fått stöd av Konsumentverket som tycker att paret ska driva ärendet till Allmänna reklamationsnämnden;
- Man säger från KO att vi ska bestrida det här, man anser att det inte är juridiskt rätt att göra så. Dom har rekommenderat oss att gå vidare till Allmänna reklamationsnämnden för att få slut på, så att säga JM:s agerande i det här fallet, för att det är så många som får olika besked, säger Titti Rönnefalk.