Lantgård populärt turistmål för stadsbor

Allt fler stadsbor väljer att turista på lantgårdar. Föreningen Bo på lantgård har de senaste fyra åren fördubblat antalet sängplatser över hela landet, och även Västmanlands sju gårdar märker ett ökat intresse från asfaltströtta turister.
En av de västmanländska gårdarna är Tåby gård. Där finns de mesta som hör en lantgård till: ankor, hästar, får och höns för ett oupphörligt liv i hagarna. Och det är närheten till djuren och den svenska naturen som gör allt fler intresserade av att bo på en lantgård under semestern. Cecilia Röhfors Brundin och maken Staffan hyr ut sin drängstuga till åtta olika familjer i sommar. Tanken är erbjuda en semester där gästerna får uppleva livet på en lantgård på riktigt nära håll. Föreningen Bo på lantgård har växt snabbt sedan starten 1989. Idag finns lite mer 500 gårdar i Sverige som erbjuder sängplatser till turister. I föreningen delar man på bokning, reklam och en gemensam hemsida på internet. Bakom föreningen står Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, och den här formen av småskalig turism kan bli en allt viktigare inkomstkälla för landets lantgårdar. I Västmanland finns i dag sju gårdar som hyr ut rum till turister.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".