Nytt liv i postlokaler i Västerfärnebo

I veckan öppnar Svartådalens Bygdecenter sitt nya kontor i den gamla postens lokaler i Västerfärnebo.

Det innebär ett mer centralt läge och också mer inriktning på service till turister.

I de nya lokalerna kommer brev och vykort ersättas av bygdeutveckling berättar projektadministratör Gunilla Näsbom.

- Ja att försöka få en affär, och få hit turister. Att få se vinsten med att bo på landsbygden, och att den är nånting att utveckla, säger hon. Svartådalens bygdeutveckling flyttar in i det nedlagda postkontoret där förra hyresgästen tog ner skylten i april i år. Och huset bredvid är lanthandeln som la ner i mars. Men Bygdecentret vill att Västerfärnebo förknippas med satsningar i stället för nedläggningar. Ett viktigt mål är att få lanthandeln tillbaka. Gunilla Näsbom berättar att det nya läget mitt i Västerfärnebo betyder oerhört mycket.

- Här är genomfartsvägen. Vi har nära till Svartån, kanotuthyrning och cykelleden. Och vandringsleden när den kommer igång, den är fördröjd eftersom det varit så vått i år, säger hon. Andra fördelar är att det är lättillgängligt och handikappanpassat, och att bygdecentret kommer vara bemannat varje vardag berättar Gunilla Näsbom. När den traditionsenliga dragspelsstämman, Västerfärneboparaden, öppnar i helgen är det tänkt att Bygdecentret ska vara klart.

Ute på trappan står Annika Johansson och betsar träräcket. Hon är en av de som jobbar idéellt med Svartådalens bygdeutveckling. Bygdecentret har anställda på en och en halv heltidstjänst, men mycket av arbetet bedrivs med hjälp av frivilliga.

- Fast nu under renoveringen har det inte varit så många tyvärr. För få, säger Annika Johansson och penslar vidare.