Dags igen för rötmånad

Nu när vi är inne i slutet på juli så faller det som enligt tradition, kallas för rötmånaden in. Men blir maten verkligen sämre på sommaren och var kommer begreppet ifrån?

Mikrobiologen Roland Lindkvist på Livsmedelsverket berättar:
- Egentligen kommer det från den tid på året när maten höll sig kortare tid, man hade problem att hålla maten kyld för den is man hade sparat i sågspånsstackar började ta slut vid den här tiden. Man började se vissa konstiga fenomen, som exempelvis missfall bland djuren och i ännu äldre tider var det kopplat till astrologiska fenomen, alltså ganska stort mått av vidskeplighet.

- Men vad är det som gör, att vi från och med nu och närmaste månaden bör vara lite extra försiktiga?

- Det är värmen och fuktigheten som gör maten sämre, det behöver inte vara kopplat till något specifikt datum. Man märker att soppåsen börjar lukta illa lite tidigare och att leverpastejen som höll två veckor förut börjar se lite luden ut redan efter en vecka, säger roland Lindkvist.