Rekordsnabbt Västerås-tåg

Reginatågen som tillverkas på Bombardier i Västerås kan gå riktigt snabbt!

Det visade sig igår när ett nytt hastighetsrekord för tåg i Sverige sattes. Tåget kom upp i 281 kilometer i timmen. Rekordförsöket var också en del i att utveckla framtidens höghastighetståg.

- Det var så att vi åkte mellan Skövde och Töreboda i en hastighet av 281 kilometer i timmen, vilket då är ett nytt svenskt hastighetsrekord på spår. Och anledningen till att vi gjorde det här är att vi håller på att utveckla, tillsammans med Banverket, kommande svenska höghastighetståg, berättar Johan Palm, projektledare på Bombardier i Västerås, för P4 Västmanland.

Höghastighetstågen som ska börja att gå under 2012 kommer inte att gå riktigt lika snabbt. De kommer att gå i 250 kilometer i timmen, men när tågen testkörs så måste dom köras i en högre hastighet än så. Och tåget som har testkörts är ett Regina tåg som tillverkas av Bombardier i Västerås. Det är också de som har specialutrustat tåget inför hastighetsrekord försöket. Det som testas är bland annat vilken påfrestning höga hastigheter innebär på rälsen och hur mycket de bullrar.