Delade meningar om bevisning

I dag avslutades rättegången mot de sex personer som stått åtalade för inblanding i rånet mot en värdetransport i Köping i mitten av maj. Åklagaren ansåg att brotten är bevisade, men försvaret menade att åklagaren inte ens lyckats bevisa att de åtalade varit på platsen.
Rättegången, som pågått i åtta dagar, skulle egentligen ägt rum i Köping, men av säkerhetsskäl höll man den i Västerås under polisbevakning. Det är fem män, varav en från Hallstahammar, som stått åtalade bland annat för grovt rån. En kvinna från Hallstahammar har stått åtalad för medhjälp till grovt rån och/eller skyddande av brottsling. Det var på kvällen den 13 maj som två väktare rånades inne i Handelsbankens lokaler i Köping när de skulle fylla på en uttagsautomat. Rånarna var maskerade och beväpnade med pistol och yxa. Rånarna fick med sig drygt 1,3 miljoner kronor. Åklagren anser att brottet är bevisat, och yrkar på att de fem männen ska dömas för grovt rån. Minimistraffet för grovt rån är fyra års fängelse. Den åtalade kvinnan, anser åklagaren, ska dömas för medhjälp till grovt rån och eller skyddande av brottsling. Alla inblandade nekar till brott, och försvaret menar att de ska frias från misstankar. Bland annat därför att man anser att åklagaren inte ens har lyckats styrka att de åtalade har varit på brottsplatsen. Dom faller om en vecka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".