Allt fler kuggar teoriprovet för körkort

Mindre än hälften av västmanlänningarna bli godkända på första försöket när dom gör teoriprovet för körkort. Vägverket anser att det är kunskapsnivån hos dem som skriver provet som har sänkts, men håller samtidigt på att se över utformningen av provet och giltighetstiden för det.

provets utformning så talar siffrorna för sig själv. 2000 så klarade 74 procent av dom som skrev teorin provet på första skrivningen. Förra året var motsvarande siffra 44 procent. 

– Trenden är ju den samma och provet har inte förändrats, så någonstans när det gäller förberedelser till prov och kunskapsbristerna där ligger problemen, tror vi. Så säger Rikard Granlund, avdelningschef på Vägverket Mälardalen, till P4 Västmanland om att allt fler kuggas på teoriprovet till B-körkort.

Under 2005 så gjordes totalt 5356 uppkörningar. Och där märks det stora skillnader mellan dom som kör upp genom en bilskola. Och dom som gör det som privatister. I Västerås kuggades under 2005 en fjärdedel av dom som körde upp genom en bilskola och bland privatisterna så kuggades hälften.