Folkpartister kräver åtgärder mot nätpoker

Allt fler svenskar spelar nätpoker. Svenska Spels nyöppnade pokersida på internet hade vid månadsskiftet maj-juni redan kommit upp i 65 000 användare. Det har fått de västmanländska folkpartisterna Lars Alderfors och Roger Haddad att reagera. De menar att staten inte ska uppmuntra pokerspel.

- Jag tycker alltså att det är ett allvarligt problem i vårt samhälle i dag att våra ungdomar kan gå i och spela bort väldigt mycket pengar, säger Lars Alderfors till P4 Västmanland.

Lars Alderfors och Roger Haddad tycker att regeringen och Sven-Erik Österberg, kommun- och finansmarknadsminister, men också socialdemokratisk riksdagsledamot från Västmanland, måste ta sitt ansvar.

Men vad är det egentligen som de båda folkpartisterna vill att regeringen ska göra?

- Det absolut bästa är att man såg till att man inte kunde spela på nätet, men det förstår jag att det är väldigt svårt, säger Lars Alderfors.

- Men här tycker jag att Svenska Spel och regeringen och framför allt Sven-Erik Österberg ska ta en diskussion om vad man ska göra. Om man kan sätta ålderbegränsningar på det, om man måste legitimera sig eller vad som helst.

- Vi måste ta tag i det här i Sverige för det blir en fruktansvärd sak om det fortsätter att rulla, säger Alderfors.

Men strider inte det emot Folkpartiets liberala idéer om att individen själv ska få välja?

- Naturligtvis är det så att människan ska bestämma så mycket som möjligt över sig själv, men när man ser sådana här grejer som dyker upp så måste man agera.

- Jag har inget konkret förslag på vad man ska göra, men man måste ta det här på allvar. Man kan ju spela bort både familjer, hus och allting, säger Lars Alderfors till P4 Västmanland.

Ansvarige minister Sven-Erik Österberg säger i en kommentar till P4 Västmanland att det är bra att Folkpartiet lokalt reagerar på pokerspelandet, och att han hoppas att de kan påverka Folkpartiet centralt som han menar har har en mer liberal inställning i frågan.

Österberg säger också att han redan jobbar med hur pokerspelandet ska kunna regleras.