Svenska Spel slår ifrån sig om spelmissbruk

Det är internet som har bidragit till det ökade spelmissbruket, inte Svenska Spel.

Det anser Svenska spels VD Jesper Kärrbrink, apropå västmanländska politikers kritik av företagets nätpokersatsning.

- Om man förbjuder Svenska Spel att erbjuda poker, så kommer inte det att lösa någonting.

- Det enda som kommer hända är att att de som spelar poker gör det på utländska sajter, säger Jesper Kärrbrink till P4 Västmanland.

Tidigare i veckan berättade P4 Västmanland att de västmanländska folkpartisterna Lars Alderfors och Roger Haddad är kritiska till Svenska Spels satsning på nätpoker.

De hänvisar till att många är spelberoende i Sverige, och att staten inte ska uppmuntra spel.

Svenska Spels VD Jesper Kärrbrink har nu lyssnat på deras åsikter. Han säger till P4 Västmanland att det är bra att politiker intresserar sig för frågan.

Däremot anser Kärrbrink inte att Svenska Spel ökar problemen, men medger att det finns faror med nätpokern:

- Det är därför vi har en reglerad spelmarknad, därför att spelandet har en avigsida. Spelandet leder till problem för ungefär två procent av den svenska befolkningen och för en halv procent leder den in i ett beroende, säger Jesper Kärrbrink.

- Därför har man valt att reglera den svenska spelmarknaden, man vill hålla den siffran så låg så möjligt och därför vill man ha kontroll på det spelandet som sker.

Jesper Kärrbrink menar att alternativet att få ner spelandet genom att förbjuda det inte skulle lösa några problem för de som blir spelberoende.

- De kommer att söka andra vägar för att spela, säger Jesper Kärrbrink.

Jesper Kärrbrink säger att grunden till att staten har ett spelföretag är att staten vill få kontroll på problemspelandet, och att det har fungerat ganska bra, fram tills för ett par år sedan då svenskarna fick möjligheten att spela via internet.

Enligt Jesper Kärrbrink är det internet och inte Svenska Spel som har bidragit till det ökade spelmissbruket.

Men vad har då Svenska spel för lösning på problemet?

- Den där lösningen är en politisk lösning. Politikerna måste återigen ta kontroll över den svenska spelmarknaden och reglera den.

- Den frågan är en politisk fråga, så den ska politikerna inte ställa till oss utan till sig själva, säger Jesper Kärrbrink till P4 Västmanland.