Dags för gaypolissymposium

Imorgon fredag är det för tredje året i rad, dags för ”see the difference”, det europeiska gaypolissymposiet. Deltagarna kommer från 150 olika länder, inklusive Sverige som alltså  värdland i år.

Inbjudna är polisanställda som arbetar med homo, -bi och transfrågor och målet är att öka kunskapen om dessa så kallade HBT-frågor. Från polisen i Västmanland kommer två anställda poliser att närvara. En av dessa två, är Nina Jokela som åker till symposiet i hopp om att bli bättre i sitt jobb.
- När jag bli kallad till ett brott hoppas jag bli lite mer uppmärksam på om det kan gälla ett hatbrott.

Hon tycker alla ska vara med i detta arbete. Vare sig man är hetero-bi- eller homosexuell. Samtidigt kan Nina Jokela inte uppge hur många som är bi- eller homosexuella inom polisen i Västmanland. Hon vet inte någon som har ”kommit ut”.

För hela landet beräknar man att var tjugonde inom poliskåren är homo- eller bisexuell. Detta enligt en undersökning som bland annat Polisförbundet genomfört. Arbetlivsinstitutet gjorde en enkät för ett par år sen, där de frågade: ”Döljer du din sexuella läggning på jobbet?” Polisyrket hamnade mycket högt på denna lista, så många som varannan polis, det vill säga 50 procent, svarade ja på frågan.

Inom andra yrkeskatergorier låg denna siffra på ungefär 25 procent. Det berättar Göran Stanton som arbetar med Gaypolissumposiet och är styrelsemedlem i Gaypolisföreningen.