Sju års fängelse för dråp

En 47-årig man dömdes idag vid Västmanlands tingsrätt till sju års fängelse för dråp för att ha dränkt sin 56-årige kamrat under en fisketur på Mälaren.
Det var den 23 maj som de båda männen, 47 och 56 år gamla, var ute och fiskade på Mälaren i en hyrd motorbåt. Båda männen drack stora mängder alkohol. Utrustningen krånglade, och männen blev osams. 47-åringen berättade under rättegången att hans kamrat tagit fram en kniv och att han tyckte att situationen blev hotfull. Utanför ön Lindholmen knuffade 47-åringen sin kamrat i vattnet. Men han kom på bättre tankar och försökte få upp kamraten i båten igen, men misslyckades. 56-åringen simmade in mot land, och 47-åringen hoppade i vattnet för att hjälpa honom. Men när han kom fram till kamraten tryckte han istället ner hans huvud under vattnet. Under rättegången kunde han inte förklara varför. - Det slog runt i huvudet på mig, sa han. Mannen är aldrig tidigare dömd för våldsbrott. Han ska även betala skadestånd till den döde mannens barn och till dödsboet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".