Skärpt säkerhet vid vägarbeten

Säkerheten vid vägarbeten i Västmanland ska bli bättre. Dom senaste åren har 20 personer dött och 140 skadats svårt i Sverige i samband med vägarbete. Men nu ska kontrollen skärpas - i år ska 25 vägarbeten i Västmanland kontrolleras. Förra året kontrollerades bara 15 vägarbetsplatser.
På E18 några mil söder om Västerås står vägarbetarna Kjell Westerdahl och Artur Lundekvist och lagar mitträcket. En bilist drog tidigare ner 48 stolpar. För att skydda sig så har dom bland annat satt ner hastigheten till 50 kilometer i timmen men många av bilisterna respekterar inte det säger Kjell Westerdahl. För att skydda sig så har Kjell och Artur ställt upp små lastbilar som har krockkuddar på sidorna för att kunna hålla dom passerande bilarna dryga 2 meter från mitträcket. Men för att känna sig riktigt säkra så skulle dom vilja ha en större lastbil med krockkudde. Inför varje vägarbete så ska Vägverket godkänna dom säkerhetsåtgärder som är planerade. Men dom hinner inte kontrollera att planen följs utan gör stickprov. Men för att minska olyckorna vid vägarbeten så har nu Vägverket det här året ökat kontrollen i Västmanland - från 15 till 25 kontroller.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista