Myggbekämpningen inledd

I går inleddes kampen mot myggen längs nedre Dalälven. Med hjälp av helikopter började man sprida ut bekämpningsmedlet BTI i våtmarkerna kring Tärnsjö och Österfärnebo.
Forskaren Jan Lundström som är teknisk ledare för bekämpningen, berättar för P4 Västmanland att han haft en hektisk vecka och jobbat i stort sett dygnet runt. För nu är det bråttom. - Väntar vi två dagar är det för sent. Myggbekämpningsmedlet BTI verkar bara då det finns tillträckligt mycket vatten i marken, och det är bråttom innan vattennivåerna sjunker undan. Under sommaren har man räknat antalet myggor och larver i områdena, och i veckan såg man att ytterligare en omgång larver var på gång att kläckas. Med hjälp av helikopter sprider man bekämpningsmedlet i lagom doser i våtmarkerna, och inom ett dygn är de flesta stickmyggelarverna döda. Men antalet mygg är mycket mindre i år än för två år sedan, då myggplågan tvingade traktens barn att stanna inne och turisterna flydde. Myggorna är ett särskilt stort problem vid nedre Dalälven eftersom översvämningarna gör att flera kullar myggor hinner bildas under en sommar. Förra året inleddes försök att bekämpa myggen med BTI, och de slog väl ut. Totalt sex ton bekämpningsmedel sprids ut i det 14 hektar stora området, och medlet BTI, som egentligen är en bakterie som bara angriper vissa myggarter, anses vara ett så gott som riskfritt sätt att ta död på mygglarverna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista