Plantor grävs upp ur Västerås rabatter

Det stjäls och förstörs plantor, buskar och till och med palmer ur Västerås Stads planteringar. Varje vecka stjäls och förstörs blommor för 2 000 kronor. På en sommarsäsong blir det 100 000 kronor i arbetskostnad och nya plantor.
- De pengarna hade i stället kunnat användas till exempelvis lekplatser, säger Tony Gahmn, enhetschef på parkavdelningen hos Teknik och idrott, till P4 Västmanland. Djäkneberget är ett problemområde när det gäller skadegörelse. Förra året saboterades planteringarna vid bergets dammanläggning, och bara det kostade skattebetalarna 150 000 kronor. Nu har Teknik och idrott gett upp tankarna om en blomsteranläggning där, och i stället har man tvingats plantera gräs. Men Djäkneberget är inte det enda problemområdet i Västerås. Massor av blommor trampas ner och förstörs i blomsteranläggningarna i centrum, och stora blomkrukor välts och saboteras. Någon gång i veckan grävs buskar upp, och förra året stals till och med hela palmträd ur Vasaparken. Centrum är värst drabbat, men även ''Välkommen''-planteringen vid Hällainfarten är hårt utsatt, säger Tony Gahm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".