Fler läkare till Arboga med privat vårdcentral?

En efter en har läkarna på Åbågens vårdcentral i Arboga sagt upp sig.

Men Landstinget Västmanland hoppas att vårdcentralen ska locka läkare om den drivs i privat regi - därför läggs den nu ut på entreprenad.

Landstinget hoppas alltså att något privat vårdföretag ska driva vårdcentralen, och ett villkor är då att vårdföretaget anställer fyra fasta läkare på vårdcentralen i Arboga.

- Vi kan vinna att vi värnar patieterna, att vi får fyra läkare på en gång, säger det socialdemokratiska landstingsrådet Rigmor Åkesson.

På Åbågens familjeläkarenhet ska det egentligen finnas fyra läkare, men familjeläkarna på Åbågens har en efter en sagt upp sig. Nu är det inga kvar.

Tre tillfälliga läkare - så kallade stafettläkare - jobbar där, men det är kostsamt för landstinget. Dessutom får patienterna inte samma kontinuitet, utan måste ofta byta läkare.

Problemen med att rekrytera och behålla läkare på vissa orter menar Rigmor Åkesson beror på närheten till större orter. Arboga har exempelvis förlorat flera läkare till Örebro.

Därför gör Landstinget Västmanland nu en upphandling och hoppas på att något privat vårdföretag ska kunna få tag på läkare till Åbågen.

Att det är lättare att få tag på läkare i privat regi än i landstingets regi tror Rigmor Åkesson beror på att läkarna vill ha eget företag.

Att ytterligare en vårdcentral byter från landstings- till privat regi tycker inte Rigmor Åkesson är något ideologiskt problem för henne som socialdemokrat.

- Jag värnar patienterna, och då tycker jag det är Arbogas tur att få fasta läkare, säger Rigmor Åkesson till P4 Västmanland.

- Vi har 50/50 nu i landstinget privata entreprenörer, och sköter de privata entreprenörerna sig och patienterna är nöjda, då är det bra, säger Rigmor Åkesson.

Hon säger också att den personal som nu arbetarr på Åbågen kommer att få jobba kvar, även när den privata entreprenören tar över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".