Sommartider = magsjuketider

Sommartider betyder en topp för magsjukan i landet. Dels beror det på värmen, som gör att bakterierna i maten frodas. Dels har det att göra med att fler åker utomlands och råkar ut för bakterier som magen är ovan vid. Att det är magsjuketider märks också på apoteken.
Många besöker apoteken för att köpa magsjukemedel inför utlandsresan. Tumregeln är att ju längre bort man reser, desto större risk för magsjuka. Även matförgiftningar på hemmaplan är ett gissel; varje år drabbas en halv miljon personer i Sverige. Barn är speciellt utsatta - de drabbas oftare än vuxna, och de tål också vätskeförlusten sämre. Då gäller det att se till att de dricker mycket, och kanske något som återställer vätskebalansen, säger Carina Westberg, apotekare på Apoteket Hjorten i Västerås. - Men magsjukan går över av sig själv. Vätskeersättningen återställer bara en del av det man förlorar under magsjukan, man blir inte frisk av den. Enligt Carina Westberg ska man söka läkare om man har ihållande kräkningar och blodiga diaréer. Det ska man också göra om man har mer ''rimliga'' diarréer och kräkningar, men som håller i sig i mer än tre dagar. - Och kommer man hem från utlandssemestern med diarré ska man absolut söka läkare, säger Carina Westberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".