Nytt liv i gammal ICA-lokal

Butiken Surahammars Järn har sålts till en ny ägare. Affären kommer att flytta till den tomma lokal där ICA höll till för några år sedan, och som har stått tom i flera år. Försäljningen har gett upphov till rykten om att affären ska stänga.

- Vi har hört det från ett antal personer men det är helt felaktigt. Det är en ny ägare och en ny lokal, säger Sören Strandberg, säljare av Surahammars Järn.

ICA slog igen butiken i slutet av 1990-talet och lokalen har stått tom sedan dess. Idag är det graffiti på fasaden på huset, men den nya ägaren kommer att renovera lokalen inom kort. Det kommer att pågå under vintern och man hoppas på inflyttning någon gång under våren 2007.

När Sören Strandberg kom till Surahammars järn i början av 1960-talet ingick affären som en del av det så kallade handelsbolaget i Surahammar som sålde allt möjligt. Det var livsmedel, skor, bosättningsartiklar bland annat.  Då hade man två filialer i Ramnäs och två i Surahammar.

Det har under årtiondena skett en specialisering som har varit på både gott och ont, tycker Sören Strandlberg.

- Det är kanske båda delarna. För den som är bilburen i dag kanske det inte spelar någon större roll var man handlar. Men det är inte alla som är bilburna. Många äldre har ju problem att ta sig till olika ställen, därför är det viktigt med en lokal handel, säger Sören Strandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".