Läkarbrist i Arboga slår hårt mot patienter

Den akuta läkarbristen på Åbågens vårdcentral i Arboga leder till en ohållbar situation för patienterna. Det menar neurologiskt handikappades riksförbund, NHR.

Det finns inte längre några fasta läkare på vårdcentralen, bara så kallade stafettläkare.

För Siv Sjöblom, som jobbar för NHR i Köping-, Arboga- Kungsörområdet, själv patient med en kronisk sjukdom, betyder det problem att ständigt tvingas byta läkare.

- Att jag hela tiden får berätta min historia för det är idag ingen läkare som har tid att läsa en journal, ( ... ) jag måste fylla i papper om vad jag har för medicin och vad jag har den för och vem som skrev ut den, säger Siv Sjöholm.

I flera år har det varit ont om fast anställda läkare på Åbågens vårdcentral i Arboga, och nu är det ingen kvar, egentligen ska det finnas fyra.

Istället jobbar så kallade hyrläkare, eller stafettläkare, på Åbågen. Det är kostsamt för landstinget och betyder sämre kontinuitet för patienterna.

Som vi berättat tidigare i P4 Västmanland kommer därför landstinget att lägga ut Åbågen på entreprenad, göra en upphandling och hoppas på att något privat vårdföretag ska kunna få tag på läkare till vårdcentralen, fyra fast anställda läkare, inte stafettläkare.

Anita Johansson som är länsordförande i Västmanland för neurologiskt handikappades riksförbund, hoppas att det ska ge resultat, för situationen som den är idag tycker hon är oacceptabel.

- Katastrofal! Jag tänker på oss handikappade och de äldre som är så beroende av läkare, och de behöver ju ha en läkare som de känner och som känner dem.

Anita Johansson hoppas att entreprenaden ska göra att man får tag på läkare till Åbågen, men än så länge är hon skeptisk.

- Blir det verkligen så så är det jättetoppen men jag tror inte riktigt på det här ännu, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".