Ornitologer vill ha skyddsområde för ovanlig fågel

Ornitologerna i Västmanland kräver nu att Västerås stad skapar ett skyddsområde vid Hässlösundet vid Björnön utanför Västerås. Anledningen är att sjöfågeln rördromen häckar i området, och rördromen är utsedd av EU som särskilt viktig att skydda.
Ornitologerna kommer att skicka en skrivelse till Västerås stad, eftersom man upplever att Västerås stad svävar på målet när det gäller att skapa ett naturreservat. Det säger Torbjörn Hegedüs, ordförande i Västmanlandsornitologerna till P4 Västmanland. - Det här har utretts under lång tid, men vi har inte fått några besked. Vi känner att vi inte riktigt har fått gehör för det här. Rördrommen är en stor fågel, 80 centimeter hög, och den kan bli 130 centimeter mellan vingspetsarna. I hela Västeuropa finns bara 2000 rördrommar, berättar Torbjörn Hegedüs. Nu hoppas han att politikerna och tjänstemännen omsätter sina vackra mål i praktisk handling och skapar ett reservat. Vid Hässlösundet vid Mälaren kan man på våren höra rördromen, men nu på sommaren är den tyst. Ljudet från rördromen låter ungefär som när man blåser i en flaska.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".