Alla partier utom (v) gillar personval

Samtliga partier i kommunfullmäktige i Västerås, utom Vänsterpartiet, är eniga om att det är okej att driva en personvalskampanj inför höstens val.

Det som skiljer partierna åt är hur stort ekonomiskt stöd som ges till de enskilda kandidaterna.

Magnus Kindbom berättar hur Centerpartiet ser på personvalskampanjer.

- Vi tror det kan vitalisera demokratin att visa vilka personer som står bakom partiet och vad de tycker, säger Magnus Kindbom.

Vid en rundringning till alla partier som P4 Västmanland gjort så visar det sig att bara vänsterpartiet rent principiellt är emot personvalskampanjer. Den främsta invändningen är att det kan komma att handla allt för mycket om vem som har fetast plånbok och som kan samla ihop mest pengar.

Centerpartiet i Västmanland stöttar sina fyra första kandidaterna på riksdagslistan med 5000 kronor vardera. Men det ställs krav också.

- Kandidaterna måste redovisa sina kostnader för att få ut pengarna från partiet, säger Magnus Kindbom.

Samtliga partier som gillar personvalskampanjer säger att det viktigaste är att partiets politik kommer fram oavsett om det sker genom personval eller inte.

Bidragen till de enskilda kandidaterna skiftar. Miljöpartiet och socialdemokraterna ger inga enskilda bidrag, moderaterna sponsrar med bland annat tidningsannonser.

Kristdemokraterna sponsrar också sina åtta toppnamn med olika trycksaker. I folkpartiet fastslås summan beroende på vilken nivå som det kandideras tilll. Riksdagskandidaterna får till exempel 30 000 kr var till sin personvalskampanj.

Samtliga partier uppger också att alla personkampanj pengar måste redovisas för partiet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".