Diande smågrisar.

Ny grissjukdom har nått länet

Det första fallet av grissjukdomen PMWS har i sommar hittats i Västmanland. Sjukdomen som drabbar unga grisar, framför allt 6-8 veckor gamla kultingar, gör att grisarnas tillväxt minskar. I värsta fall tynar smågrisarna bort och dör.

När sjukdomen hittades för första gången i Sverige i slutet av 2003 var många svinuppfödare oroliga, men Frida Schartau som är svinuppfödare i Tillberga berättar att dem i dag känner sig väl förberedda.

- För våran del på gården så har det egentligen inte förändrat vårt arbete därför att de rekommendationer som vi följer för att ha ett gott hälsoläge på gården, de infattar också PMWS. God sektionering, det vill säga man blandar inte olika ålderskategorier på grisar, god omvårdnad, bra skötselrutiner, bra rutiner vid studiebesök och så vidare, förklarar Frida Schartau.

En bra miljö ger alltså friska grisar. Per Wallgren, statsveterinär och professor vid Statens Lantbruksuniversitet i Uppsala, säger till P4 Västmanland att PMWS har bidragit till bättre levnadsvillkor för grisarna. Ingen vet varför grisarna insjuknar, men det går att konstatera att grisar som har bra levnadsförhållanden klarar sig bättre.

Frida Schartau håller med. Svinuppfödarna gör allt för att få ha friska grisar. En frisk gris är ju oftast också en lönsam gris.

Smågrisar är känsliga

Men det handlar inte bara om god hygien och näringsrikt foder. Det har visat sig att smågrisar liksom småbarn, är känsliga för infektioner när de kommer i kontakt med nya grisar eller nya människor. Frida Schartau är noggrann med att besökare i stian har skyddskläder. Inte för att skydda besökarna, utan för att skydda grisarna.

I Tillberga föds det upp 4000 grisar per år. Blir några grisar sjuka skulle det inte vara så många att det skulle påverka priset på svinkött, men det skulle slå hårt mot den enskilda svinuppfödaren.

Men även om sjukdomar aldrig är kul är Frida Schartau inte jätteorolig för PMWS. Sjukdomen är ju nämligen bara en i raden.

- Det här är verkligheten, och vi kommer att få nya sjukdomar och nya utmaningar att ta tag i, så jag känner ingen oro på det viset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".