Fornminnen hotas av miljöförstöring

Miljöförstörningen är ett hot mot våra fornminnen. Studier som Riksantikvarieämbetet har gjort visar att metall som grävts upp i Birka under 1990-talet är mycket rostigare än den som tagits upp under 1800-talet. Och nu riskerar metallföremål att utplånas helt, det säger Anders Nord, kemist på Riksantikvarieämbetet.
Riksantikvarieämbetet har detaljstuderat omkring 300 fynd och 500 magasinsfynd. Och resultaten är oroväckande. - Nedbrytningen de senaste femtio åren är lika stor som under de tidigare 2000 åren, säger Anders Nord. Metall som grävts upp i Birka under 1990-talet är som rostiga klumpar medan fynd som tagits upp under 1800-talet fortfarande kan glänsa. Där det finns kalk i jorden skyddar det, annars hotar försurning och annan miljöförstöring att utplåna fornfynden på många ställen runt om i landet. Tidigare försökte man spara fornminnen i marken för att kunna undersöka dem med framtida, bättre metoder. Men den rekommendationen måste man nu ofta gå ifrån och gräva fort - medan det fortfarande finns något att gräva upp. - På sina håll kan det vara så illa att man måste rädda det som räddas kan, säger Anders Nord, kemist på Riksantikvarieämbetet till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".