Hallstahammar vill förhindra att gamla faller

Fallolyckor bland äldre är en vanlig företeelse. I Hallstahammars kommun vill man nu försöka förebygga fallolyckor. För ändamålet kommer kommunen att söka pengar hos regeringen för att anställa en person som ska hjälpa äldre att undvika skador.

- Det är bra att de försöker få en utredning på hur stor fallrisken är. Vi inom personalen kan också förhindra och vara uppmärksam på det ena och det andra. På mattor och halkskydd till exempel, det är mycket man kan göra, säger Solveig Johansson som jobbar inom hemtjänsten i Hallstahammar.

I Västmanlands län har hittills i år 871 personer kommit in till akuten på Centrallasarettet i Västerås efter att ha fallit illa. Det är av någon anledning oftare kvinnor som hamnar på akuten efter fallolyckor, eftersom kvinnor över 70 år är mer utsatta för benskörhet än vad män är.

I Hallstahammar till exempel rapporterar hemtjänsten så gott som varje dag att någon har ramlat.

- De har oftast larm. Och då larmar de när de har ramlat, säger Solveig Johansson.

En tanke är att lansera så kallade höftskyddsbyxor, alltså kalsonger eller trosor med extra stoppning som ska skydda höften om den gamla råkar falla. Kommunen vill ta in 40 sådana höftskyddsbyxor på prov.

Men det som framför allt kostar pengar är att man vill anställa en sjuksköterska som ska göra hembesök hos den äldre. ”För att klara detta merarbete initialt, ansökes om medel till en processledare på halvtid under ett år, som leder hela denna utveckling i kommunen”, står det i kommunens handlingar.

Det är regeringen som har avsatt pengar, och Hallstahammars kommun söker 337 000 kronor för ändamålet. Hur det går med ansökan blir klart troligen någon gång under hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".