Blandade känslor i Sura efter erkännade av kyrkobrand

I Sura församling är man idag samtidigt både lättade och skärrade efter att den man som erkänt att han förgripit sig sexuellt på en död kvinna även erkänt att det var han som brände ner den anrika träkyrkan för åtta år sedan.

Den 43-årige mannen har i polisförhör berättat att han hade svårt i kontakter med kvinnor och att han mådde dåligt. Och för att få ut sin frustration tände han eld på kyrkan.

Anders Tollin, var ordförande i kyrkorådet, när kyrkan brann. Så här beskriver han känslorna som kyrkobranden väckte:

- Jag väcktes av ett telefonsamtal vid elvatiden på kvällen och det var den dåvarande kyrkoherden som ringde och sade att Sura kyrka brinner. Det var först dagen därpå som man var uppe och såg förödelsen och träffade på människor där som man förstod. Och det vara mycket, mycket starka upprörda känslor då, säger Anders Tollin till P4 Västmanland och fortsätter.

- Det här känns faktiskt som en ganska stor lättnad nu, även om det i sig innehåller mycket dramatik och tragik så känns det mycket bra att just den här saken har fått sin lösning, säger Anders Tollin.

Ett trauma

Branden av den anrika träkyrkan 1998 blev ett trauma för Sura församling. Under åren lärde man sig att leva med det men att inte veta vem som var den skyldige har varit svårt.

Marianne Karlsson, ordförande i kyrkorådet, reagerar också på att branden nu verkar vara uppklarad.

- I dag kan man väl säga då att man är väldigt glad över att det är uppklarat och att han har erkänt, för jag tror att det är ett trauma som har legat över hela Surahammar.

- Det är kanske också skönt för dem som i folkmun varit ”misstänkta”. Det måste naturligtvis vara skönt för de personerna att veta att nu är det uppklarat, säger Marianne Karlsson, ordförande i kyrkorådet i Sura församling, till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".