Många båtstölder i Västmanland

I sommar har båtstölderna och stölderna av båtmotorer ökat med 30 procent i Västmanland, jämfört med samma tid förra året. Det är både motorbåtar och båtar utan motor som stjäls, och stölderna är ofta svåra att klara upp.
Även under våren och vintern var stölderna fler än förra året. Enligt Åke Mellberg, chef för Sjöpolisen i Västmanland, är många av båtstölderna spontana och oplanerade. Man stjäl helt enkelt en båt för att ta en nöjestripp på sjön. I andra fall stjäls båtar för att man vill komma åt båtmotorn. Båten förs till en undangömd plats, där båtmotorn plockas ut för att sedan kunna säljas vidare. Enligt Sjöpolisen är det enskilda personer som utför brotten. Man tror inte att några ligor som är specialiserade på båtstölder opererar i Västmanland. Det är inte speciellt svårt att stjäla en båt, enligt Åke Mellberg: - Tjuvarna klipper helt enkelt av kättingen på den båt de vill ha. Vissa är så förslagna att de har med sig svetsutrustning om låset inte går att klippa upp med vanlig bultsax. Båtstölder är mycket svåra att klara upp, eftersom det i regel inte finns några vittnen. - I anmälan står oftast bara: ''När båtägaren kom till platsen var båten borta'', och då har vi inget att gå efter, säger Sjöpolisens chef Åke Mellberg till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".